Einar Jarle Våbenø, Rockheim/MiST

Einar Jarle Våbenø, Rockheim/MiST

ICOM/ICMS 2014 i København


Innledning

Årets ICMS-konferanse handlet om sikkerhet med begrensede ressurser – ”Implementing & Maintaining Security & Safety at Cultural Institutions with Fewer or limited Financial Resources Today and in the Future”. ICMS ble startet i København og hadde i år sitt 40-årsjubileum. Konferansen gikk over fem dager med bidrag fra ICMS-medlemmer og aktører fra sikkerhetsbransjen. Deltakerne besøkte flere museer, blant disse Louisiana Museum of Modern Art.

Jeg vil ta for meg besøket i Louisianas nyopprettede museumsmagasin (2011) som ligger i nærheten av museet. Der holdt Poul Hasbeck, Drifts- og sikkerhetssjef ved Louisiana, et foredrag om museets magasin for kunst, og jeg skal reflektere rundt dette.

Louisianas kunstmagasin

I 2006 opplevde Louisiana et prekært behov for mer lagringsplass tilpasset museets kunstsamling. Utfordringen var å finne et egnet lokale med lave driftskostnader som kunne bli eksternt finansiert. Det ble formulert ulike krav, blant annet om lavt energiforbruk, høy sikkerhet, gode klimatiske forhold og lave driftskostnader (ubemannet). Etter å ha fått på plass finansiering kunne en tidligere lagerbygning bli kjøpt, bygd om og i 2011 ble det nye magasinet tatt i bruk.

Kunstmagasinets bygningskonstruksjon har i dag brannsikre vegger og tak, ingen vinduer, ingen direkte tilgang til magasinarealet utenifra og er lufttett. Det ble installert et balansert ventilasjonssystem med en liten oppvarmingsenhet og avfukter, et inergen slukkeanlegg, lavenergi lyskilder og det finnes ikke innlagt vann. Alt blir overvåket av Louisianas tekniske kontrollsystem på museets bemannede sikkerhetssenter. På sikkerhetssenteret styres også overvåkningskameraene med IR-lys, detektorene og adgangskontrollen. Det finnes en direkte linje til en politistasjon.

Hasbeck beskriver det nye kunstmagasinet som svært energi- og kostnadseffektivt.

Et fellesmagasin for MiST?

Museene i Sør-Trøndelag (MiST) har per i dag ingen fellesmagasin. Museer som har magasin har disse spredt i egne og leide lokaler. Med et fellesmagasin kunne man oppnå synergieffekter som utvidet kompetanse i magasinforvaltning, bedre utnyttelse av arealene, fordeling av kostander, felles transportløsninger og bedre sikkerhetsløsninger. Det eksisterer altså på den ene siden et stort behov for felles magasinplass der sikkerhet og lave energi- og driftskostnader bør være et viktig kriterium.

På den andre siden byr de involverte museenes mangfold på utfordringer. Museene forvalter svært ulike gjenstander som strekker seg fra tog (Orkla) til immaterielle, digitalt lagrede kulturskatter (for eksempel Rockheim). En annen utfordring er den geografiske spredningen i Mist (Trondheim, Orkanger, Røros, Hitra, Rissa) som reiser spørsmålet om lokalisering av et slikt fellesmagasin. I første omgang vil det kanskje være naturlig at de fem bynære museene jobber frem en felles løsning.

Uansett bør alle museer utarbeide en oversikt over behov i forhold til areal, hyllemeter og lignende for å komme frem til et totalbehov. Deretter kan arbeidet med finansiering starte, samtidig som det utarbeides forslag til løsninger. En mulighet er å bygge et nytt magasinbygg på et av museene i MiST, leie og tilpasse et eksisterende bygg eller kjøpe et bygg/eiendom som tilpasses behovet. For å få på plass et felles langtidsmagasin med lave energi- og driftskostnader bør kravspesifikasjonene inneholde følgende:

- et enkelt balansert ventilasjonsanlegg uten befuktningsbehov
- høy sikkerhet med begrenset tilgang (adgangskontroll, ITV og alarm)
- et aktivt slukkeanlegg og brannvarslingsanlegg
- ikke innlagt vann
- en bygningskonstruksjon som ivaretar høy sikkerhet og gir klimastabilitet.

Selv om de konsoliderte museene i utgangspunktet har svært forskjellige behov er Louisianas løsning for kunstmagasinet et bra eksempel på hvordan et fellesmagasin for MiST kan utformes uten for avanserte tekniske og bygningsmessige valg.

 
   
   

 
   

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2014