Vigdis Vingelsgaard, Bevaringsavdelingen, Hedmark fylkesmuseum

Kulturarv og kulturell identitet: konserveringens rolle

ICOM-CC i Lisboa 2011


Ledelsen av ICOM-CC består av åtte medlemmer med Marie-Claude Corbeil CCI som leder, og et ex-officio medlem fra ICCROM.
Francoise Hanssen-Bauer, Nasjonalmuseet gikk ut av styret i år. Kristiane Strætkvern, (oppr. fra Hamar!) ble valgt inn i styret. Hun arbeider til daglig med konservering av arkeologisk tre ved Nationalmuseet i Danmark.

De forskjellige presentasjonene hadde en tverrfaglig tilnærming til konservering, med naturvitenskaplige undersøkelsesmetoder, konservatorer og ulike kulturhistorikere med et bredt engasjement i løsing av bevaring og konserveringsoppgaver.
Jeg har valgt å fokusere på tre foredrag, de to første med mer allment innhold, det siste av interesse for konservatorer som arbeider med kulturhistorisk materiale.

Byluft og forurensing av arkiv.
Morten Ryhl-Svendsen, Bevaringsavdelingen, Nationalmuseet, København.
Inntrengning av omkringliggende forurensende stoffer vil øke med ventilasjon. Derfor må forurensingskontroll for arkiver foretas enten ved filtrering av gasser i et ventilasjonssystem, eller ved å ha et lavt luftskifte, spesielt hvis arkivet ligger i et urbant miljø.
Mens ozon har direkte innflytelse på materialer, kan nitrogendioksyd føre til dannelse av nitric acid, HNO3 som er skadelig for de fleste materialer. I et arkiv i det sentrale København var innendørskonsentrasjonen av nitrogendioksyd 20% av inntrengningen i en naturlig ventilert bygning, og 56 % for en bygning med mekanisk ventilasjon, men uten gassfiltrering.
For begge lokasjoner var ozonnivået mindre enn 10%. Basert på målinger av nitrous acid i lufta ble mengden nitric acid i arkiv med høyt luftskifte, kalkulert til 4 mg m-2 årlig, mens det vil være mindre enn 0,1 mg m-2 i et arkiv med lavt luftskifte. Vi kan tenke oss at noe lignende vil være tilfelle for andre typer magasin i urbane strøk med mye biltrafikk.

Å bygge kunnskap om å ta vare på lyd og bilde.
Samuel Franco Arce, Museuo de Musica, Guatemala.
Dette vil være et tema som angår mange museer etter hvert.
Lyd- og bilde opptak (dette inkluderer film, video, audio og digitalt) finnes i et utall av sammenhenger i våre museer. Dessverre er disse i fare for å bli ødelagt av mange årsaker, fra fysisk ødeleggelse til formatforeldelse. Foredraget satte fokus på behovet for tverrfaglig utdanning i audiovisuell bevaring. Han trakk fram erfaringer med SOIMA ( Sound and Image Collections Conservation), et internasjonalt utdanningsprogram under ICCROM, og forklarte hvordan programmet bygger kompetanse for å takle det som har med bevaring og framtidig tilgang til lyd- og bildesamlinger.

Undersøkelse av støttemateriale og lim til restaurering av gyllenlær.
Marcella Iolele, Istituto Superiore per la Conservazione e il Restauro (ISR), Roma.
Konservering av et gyllenlær alterforstykke fra Museo dell’Opera del Duomo i Orvieto fra midt på 1600-tallet, førte til eksperimentelle studier for å finne beste støtte- og utfyllingsmateriale og beste lim for formålet.
Dette involverte analyse av grunnleggende egenskaper ved forskjellige vannbaserte limtyper og forskjellige typer relevante støttematerialer. En brukbar kombinasjon av støttemateriale var Cerex (non-woven nylon) brukt med Evacon/Tyloseblanding, (etylen vinyl acetat og metyl hydroksyl etyl cellulose) pga god dimensjonsstabilitet og mykhet. En relativ god reversibilitet i sammenlimningen, gjør at ikke mer originalmateriale går tapt hvis støttematerialet må fjernes. Beste materiale til større utfyllinger var alungarvet lær med Tylose. Japanpapir ble brukt til små hull.
Videre forsøk skal gjøres med andre typer lim og støttemateriale.

 
 

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2011