Ellen Lerberg, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

“The Mediterranean as a Hub for Artistic Ideas”
Rundebordskonferanse om forskning ved museene

ICFA på Malta 2011


Under programmet for årets møte var det lagt inn en rundebordskonferanse onsdag 5. oktober kl. 14–15.30. Tema for diskusjon var forskning ved kunstmuseene. Deltakere var Dr. Giuliana Ericani (Comune Bassano del Grappa, Italia), Ms Theresa Vella (Fondazzjoni Patrimonju Malti, Malta), Dr. Klaus Weschenfelder (Kunstsammlungen Coburg, Tyskland), Ms Marion Tenbusch (Grand Palais, Paris, Frankrike), Dr Galina Andreeva (Kulturministeriet Russland) og Ellen Lerberg (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design).

Et gjennomgående tema var den økonomiske situasjon. Det gjaldt enten det var offentlig eller mer eller mindre privatfinansierte institusjoner. I Italia er forskning ved museene for tida så å si lagt død. Det viktigste er her å kunne holde museene åpne og tilgjengelige for publikum. De stramme økonomiske forholdene truer mange av museenes tilgjengelighet, og nedbemanning skjer. Det er lite midler til produksjon av utstillinger, og særlig om det er forskningsbaserte utstillingsprosjekter. Likevel søker museenes styrer å ha tilbud og dermed inntekter. Dette gjøres ved at man ved hjelp av private midler ”kjøper” ferdige utstillinger, såkalte ”blockbusters”, som andre steder har vist seg å være økonomisk innbringende. Dette borger for lite seriøsitet, og kvaliteten på utstillingene er så som så.
       I Storbritannia er det nå 60 % kutt i museene grunnet den økonomiske situasjonen. Dette innebærer færre kuratorer i museene, og at man ytterligere må basere seg på frivillighet og privat finansiering / sponsing.
       Flere av deltakerne kom inn på det særegne for forskning ved museene: det er her gjenstandene befinner seg, og direkte tilgang til objektene vil kunne gi forskningen en egen karakter og kvalitet. Forskningsresultater fra et slikt arbeid er blant annet å finne gjennom de fleste catalogue raisonné som er utgitt. Italienske forhold avspeiler en konkurranse, nærmest en konflikt mellom forskere ved museer og ved universiteter. Universitetene vil gjerne ha et ”monopol” på forskning, mens museene tvert i mot viser til deres enestående materiale. I andre land, bl.a. Malta og Norge, er situasjonen annerledes, med et samarbeid mellom flere ulike forskermiljøer og fag.
       Både i Norge og fra flere andre hold ble det framholdt at forskningsoppgavene ved museene oftest blir en salderingspost. Sjøl om man i den enkelte kurator/konservators stillingsbeskrivelse påpeker forskningsrett og –plikt, forsakes det ofte i en ellers så travel hverdag som lett fylles med administrasjon og andre prosaiske oppgaver. I dagens europeiske kunstmuseer lever fremdeles en holdning at det å ha anledning til å arbeide med forskning, er en luksus, og/eller at det benyttes som en form for ”belønning”.
       Konklusjonen fra rundebordskonferansen om forskning ved museene ble at man som kurator/konservator ønsket seg bedre tid (les: flere ansatte), en mer bestemt prioritering av forskning ved museene fra ledere og styrer, samt muligheter for ytterligere samarbeid med andre forskningsinstitusjoner. Det er også svært viktig at forskningsresultater fra museene gjøres kjent, gjennom databaser, hjemmesider eller på annen måte, slik at man gjensidig kan utveksle og videreføre forskningen.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2011