Marit Elida Angell Berg, Norsk Folkemuseum

Challenging History– noen tanker om utfordringer og ansvar, nettverk
og kvalitetssikring knyttet til ”utfordrende historie”

CECA i Zagreb 2011


Temaet for årets ICOM CECA konferanse var ”OLD QUESTIONS, NEW ANSWERS: Quality criteria for museum education”. Flere av innleggene under konferansen tok for seg begrepet kvalitet, og diskuterte kvalitet på eget pedagogisk arbeid, eller så begrepet i lys av kriterier for skolenes læringsmål og elevenes opplevelser fra museumsbesøket.

To av innlederne, Samantha Cairns og Miranda Stearn, fra henholdsvis Museums, Libraries and Archives Council, og Orleans House Gallery i London diskuterte også begrepet kvalitet, og i enda større grad kvalitetssikring, og så begrepet og handlingen i relasjon til ”den utfordrende historien” (Challenging History); De mange vanskelige og kontroversielle temaer, som vår tids kulturinstitusjoner og pedagogiske undervisning har et ansvar for å formidle til dagens barn og unge.

Jeg fant dette innlegget svært inspirerende og lærerikt. To gode formidlere presenterte et felt som også norske kulturinstitusjoner utforsker og finner utfordrende. Et felt som i kraft av sitt alvor og behov for ressurser kan virke avskrekkende og vanskelig å gripe.

Cairns og Stearn representerte hver sin institusjon. Cairns er i tillegg også tilknyttet Centre for Cultural Policy & Management ved City University London, og forsker på Challenging History. Begge fremhevet nødvendigheten av å se temaer og problemfelt fra ”den utfordrende historien” fra flere ståsteder, med mange blikk og med kritisk sans, for nettopp å kvalitetssikre den fortellingen som skal formidles til elevene.

Også i England er formidling av utfordrende historie nybrottsarbeid. Det er også derfor forskernettverket ved universitetet er opprettet. Pilotprosjekter, utprøvinger og evalueringer pågår. Målet er å hele tiden profesjonalisere formidlingen gjennom bevissthet til definisjoner og metoder for formidling av denne type fortellinger. Nettverket sier at de ”operates with the following manifesto in mind: The museum and heritage sector has an important role to play covering contentious issues in their spaces and programmes, and must do this work to stay relevant to our audiences.” Problemfeltet “angripes” med utgangspunkt i følgende sju punkter:
• Acknowledge history is complicated and that we need to take risks in delivering it.
• Build our confidence in delivering contentious issues by creating a process, supported by peer
   review, for sector staff to develop their expertise.
• Recognise successful practice and agree what produces quality programmes.
• Create a forum for dialogue across the sector and beyond, about best practice.
• Facilitate conversations at subject and audience level online and in person. Support mentoring and
   develop skills profiles. Advocate for this work across the sector and beyond.
• Conduct rigorous evaluation and research of delivery of contentious history in museums and
   heritage sites, how it works and what it does.
• Coordinate a central programme of pilot projects, evaluations, case studies and body of evidence,
   Identify and track the training offer.

I februar 2012 arrangerer nettverket en konferanse kalt “Challenging History: Understanding aims, audiences and outcomes in work with difficult and sensitive heritage”. Jeg vil tro dette kan bli en svært motiverende og lærerikt konferanse omkring tematikk også museene er ansvarlige for å formidle, med klokskap og innenfor metoder som kan skille seg fra museumsformidling institusjonene i dag er fortrolige med.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2011