REISERAPPORT


Erling Dahl jr, Troldhaugen


Rapport fra ICOM 2004


ICOM 2004 var lagt til det fjerntliggende (i geografisk forstand) Seoul i Korea. Dette fikk selvsagt betydning for planlegging og avvikling også i vår kommite. Det var åpenbart at det ikke ville bli så mange av medlemmene som kunne se seg i stand til å ta turen. Det ble derfor innenfor ICLM arbeidet med å få til en ”alternativ” konferanse i Baltikum, men disse forsøkene strandet pga økonomiske årsaker.

Det var derfor en liten forsamling av fagfolk fra litteratur- og komponistmuseer som møttes i Korea. Likefullt var det tre medlemmer fra Norge. Bare russerne kunne stille med en fyldigere trupp, men det er jo sedvane innenfor ICOM.

Som president for ICLM, kom jeg så tidlig til Seoul at jeg kunne delta på møtene i Advicory. Det gjorde også at jetlag og døgnforstyrrelser i noen grad var overvunnet da konferansen tok til.

Opplegget for vår kommite haltet litt pga vanskeligheter med kommunikasjonen til de lokale arrangører, men takket være min tidlige ankomst, ble dette ordnet opp i, og vi kunne avholde våre møter, få presentert våre papers og avviklet fine ekskursjoner.

Møtet med Seoul var jo overveldende. Selv om den geografiske avstand er stor, var det vestlige preg så påfallende at det var på grensen til det skremmende. Heldigvis fikk vi anledning til å oppleve Seoul litt mer enn fra drosjevindu og i travle city-strøk, og da fikk man fornemmelsen av at dette var en annen kultur.

Årets tema for konferansen – Museer og den immatrielle kulturarven – var jo midt i blinken for vår kommite. ”Endelig” ble det våre museer representer – litteraturen, musikken og de som står bak eller behersker disse kunstartene – trukket fram som viktige ”museumsgjenstander”. På utstillingen i kongressenteret kunne vi se bl.a. en koreansk kvinne som behersket en eldgammel og intrikat broderingsteknikk. Hun var katalogisert med eget ”gjenstandsnummer”! (Svenskene har jo noe slikt i sin ”Riks-spelemanns-ordning”). Key-note talene var også knyttet til temaet, og var – fra vårt ståsted – meget interessante.

Selv var jeg invitert til å holde et innlegg i kommiteen for Markedsføring/PR. (Se ref. Fra MPR-kommiteen). Mitt tema var : How to brand a composer museum. Foredraget, som også berørte hovedtemaet, ble godt mottatt. Jeg hadde også ett hovedinnlegg og flere mindre innlegg i egen kommite (ICLM).

Valget i min kommite ble avviklet på lovlig måte – etter at vi med god hjelp fra sekretariatet hadde hjulpet russerne med fullmakter etc.
Valgresultatet ble slik at jeg skal fortsette som president i en periode til. Ny sekretær er Dr. Lothar Jordan fra Kleist-museet i Frankfurt am Oder. Ellers er det representasjon fra Russland: Galina Belonovich fra Tsjaikovskij-museet i Klin og Vladimir Tolstoi fra Tolstoi-museet i Yasnaja Polyana. Frankrike: Jean Paul Dekiss, Jules Verne Museet, Aimens. Tyskland: Heidemarie Vahl, Heine-museet i Düsseldorf.

Under kommiteens arbeidsmøte var representanter fra Korea, Kina og Taiwan med, og det ble presentert papers fra disse i tillegg til innslag fra Russland, Norge og Tyskland.

Kommiteen hadde en hel dag til egen ekskusjon, og vi ble tatt med på forskjellige private litteraturmuseer. Det første var et litteraturmuseum som omfattet Koreansk litteratur i det 20. århundre – i.e. hele Koreas litteratur. Initiativtagerne hadde selvsagt møtt mye motstand hos myndighetene opp gjennom etterkrigstiden (etter Korea-krigen), men takket være sine sentrale posisjoner innenfor universitet, politikk og økonomi, hadde de greidd å gjennomføre prosjektet. Drivkraften bak dette museet var Sook-Hee Chun. Det var en meget interessant samlig og utstilling, og selve konseptet gjorde sterkt inntrykk på oss alle.

Deretter besøkte vi hjemmet til en av Koreas mest kjente forfattere i moderne tid – Hahn Moo-Dook. Hun døde for noen år siden, men hennes ektemann levde og fortalte med kjærlighet og stolthet om sin elskede kone. Huset vil bli omdannet til person/forfatter museum når ektemannen går bort.

Til sist besøkte vi et privat museum som vår guide Mrs Young- In hadde  innredet sokkeletasjen i hjemmet. Hun var tidligere litteraturprofessor ved universitetet, og gift med tidl. kulturminister og key-note speaker O Young Lee. I sitt litteraturmusem bygger hun ulike utstillinger med utgangspunkt i koreanske forfattere. For tiden har hun en utstilling der de ulike forfatterne presenteres gjennom ting hun har fått låne fra den enkeltes hjem/skrivebord/nattbord etc. En annen del av utstillingen var malerier/selvprotretter som var laget av forfatterne. (Noen av dem var med oss på ekskursjonen, også). En tredje avdeling besto av ansiktsavtrykk gjort i hvit pappmasje – satt sammen til en uttrykksfull kollage.

Felles for disse ulike museene og samlingene var det store og lidenskapelige engasjement for koreansk litteratur som ble åpenbart for oss. Når vi i tillegg fikk være sammen med disse kollegene i samtale og måltider gjennom en hel dag, ble dette et sterkt møte med den koreanske kultur.
Dagen etter var det den store felles-ekskursjonen, og det var interessant å oppleve på kroppen det vi ser østens besøkende opplever når de besøker oss. De skal oppleve hele Skandinavia på 3 dager. Vi skulle oppleve hele Seoul på 10 timer. Artig lell!

Til slutt var det spennende valg i Generalforsamlingen, og det var selvsagt en stor glede at Per ble valgt inn i Executive Council og en like stor glede at Alissandra Cummins ble vår nye leder.

til toppen                                             Tilbake til reiserapporter 2004